top of page
ingaarina

Pašgatavots jogurts: jā vai nē?

Updated: 27. aug.

Jogurtu piedāvājums veikalos ir ļoti plašs. Savām vēlmēm, garšas prasībām, diētas īpatnībām un maciņam atbilstošo var atrast katrs. Tad vai un kāpēc jogurtu gatavot mājās?

Jogurta gatavošana mājās nebūs ekonomiski pamatotākais process. Otra lieta - laiks. Pašgatavotam jogurtam vajadzēs divas dienas. Trešā - lai pagatavotu izcilu jogurtu, nedaudz jāpiešauj roka. Ja tik tālu minētie iebildumi nebiedē, tad var apsvērt to, kāpēc jogurtu ir vērts pagatavot pašam.


No klientiem bieži dzirdēts: pašam gatavojot, es zināšu, KAS tur ir iekšā. Taisnība, un daudziem tas ir spēcīgs arguments. Vēl - regulāri gatavojot, mājās vienmēr būs pieejams svaigs, gards produkts. Turklāt izmantojam virtuvē atrodamos traukus, tādejādi samazinot atkritumu kalnus. (starp citu, 350 ml plastmasas spainītis sver 12g, divus tādus izmetot katru nedēļu, gadā tie būs 1.296 kg). Ieraksti komentārā - kāds ir tavs arguments, kāpēc gatavot jogurtu pašam!

Sastāvdaļas: 1 l piena (derēs gan svaigpiens, gan pasterizēts) 2-3 ēd.k jogurta ar saglabātām dzīvajām baktērijām vai komerciāli ražots jogurta ieraugs (daudzums saskaņā ar reomendācijām uz paciņas)

Process:

Pirmās dienas vakars 1. pienu lēni silda līdz +83*C. Tas nepieciešams biezākai konsistencei

2. atdzesē auksta ūdens peldē līdz +42*C un pārlej traukā, kurā tas raudzēsies, piem., stikla burkā.

3. Ja izmanto gatavu jogurtu kā ieraugu: ar nelielu piena daudzumu samaisa līdz vijīgai pašķidrai konsistencei un tad iemaisa kopējā piena daudzumā un viegli uzliek vāciņu.

Ja izmanto pulverveida ieraugu: to uzber uz piena virsmas, ļauj nostāvēt 3-5 min, tad rūpīgi iemaisa un viegli uzliek vāciņu.

4. Topošo jogurtu liek inkubēties pēc saviem ieskatiem: silti sasedzot, ievietojot termokastē, cepeškrāsnī, kur uztur 40*C, jogurta mašīnā u.tml. Fermentēšanas laiks 8-12h. Jo skābāku jogurtu vēlas, jo ilgāk ļauj palikt siltumā.

Otrā diena

5. Trauku cieši noslēdz un ievieto ledusskapī uz vismaz 5 stundām. Jogurts kļūs vēl nedaudz biezāks, nostabilizēsies garša un aromāts. Pēc šī laika varam celt galdā un baudīt.

Comments


bottom of page